Bakkali, googel de naam ‘Ibrahim Maaroufi’ maar eens

Het kan soms raar lopen in het voetbal. Zakaria Bakkali (18) en Ibrahim Maaroufi (25) kennen elkaar misschien niet, maar dat had zomaar anders kunnen zijn. Ze hadden allebei de potentie om met de Belgische selectie in Brazilië te zitten, maar geen van beiden kwam in aanmerking voor een uitnodiging. De twee kennen nog meer overeenkomsten. Beide spelers zijn Belgen met Marokkaanse roots, beiden bloeiden op in de jeugdopleiding van PSV en beiden kregen als tiener het label ‘toptalent’ om hun nek gehangen. Bakkali is dat nog steeds, maar Maaroufi al jaren niet meer.

376689_310923785600056_57768921_n

Maart 2012: Maaroufi wordt gewisseld bij Belgische derdeklasser RC Mechelen

Rond de eeuwwisseling plukte PSV een 11-jarig talent weg bij RSC Anderlecht. Zijn naam: Ibrahim Maaroufi. De jonge Brusselaar werd gestald in de D2 en begon daar aan zijn klim naar de top. Vijf seizoenen na zijn entree op de Herdgang trainde de middenvelder al mee met Jong PSV en soms zelfs met het eerste. Bij de A-selectie werd Maaroufi onder de hoede genomen door Timmy Simons en Phillip Cocu. Jan Reker wreef in zijn handjes. De toenmalig technisch directeur van PSV zag na Ismaïl Aissati en Ibrahim Afellay weer een toptalent doorstromen. Reker had grootse plannen met Maaroufi en bood de tiener een lucratief, meerjarig contract aan. Niets leek een snelle gang naar het Philips Stadion in de weg te zitten.

“Als Inter belt, dan ga je”
Met de aanbieding van Reker op zak reisde Maaroufi in de zomer van 2006 af naar Frankrijk. Met de PSV B1 deed hij daar mee aan een Pinkstertoernooi genaamd ‘Six Fours’. De Eindhovenaren werden uiteindelijk derde na het winnen van de troostfinale. Een week nadat Maaroufi was teruggekeerd naar Nederland, werd hij gecontacteerd door Internazionale. Italiaanse scouts hadden hem opgemerkt tijdens het Franse toernooi en Internazionale wilde Maaroufi graag vastleggen. Lang hoefde ‘Ibi’ niet na te denken. “Als Inter Milaan belt, dan ga je”, verklaarde Maaroufi zijn overstap tegenover de Gazet van Antwerpen.

280x210-maaroufi-psv (1)Het duurde niet lang of Maaroufi maakte zijn debuut bij de Italiaanse grootmacht. Het gebeurde eind 2006 in een duel met Livorno. “Ik ben overgelukkig, maar dat is normaal als je op mijn leeftijd in San Siro het veld mag betreden”, zei de toen 17-jarige belofte. “Ik dank trainer (Roberto) Mancini voor de geweldige kans die hij mij gegeven heeft. Nu moet ik verder gaan met werken, werken en werken. En ik heb geluk, want ik heb elke dag de kans om te trainen met vele grote kampioenen zoals Luis Figo, Adriano en Zlatan Ibrahimovic.”

Internationaal getouwtrek
De beleidsbepalers en technische staf van de Nerazzurri waren erg tevreden over Maaroufi. “Hij heeft echt alles in zich om een echte topper te worden”, zei Piero Ausilio, hoofd opleidingen van Internazionale, tegenover Het Nieuwsblad. Ook Vincenzo Esposito, voorheen veldtrainer bij de Milanese grootmacht, zag voor Maaroufi een grootse toekomst weggelegd. “Als geen ander kan Ibrahim het spel lezen. Hij doet me een beetje denken aan (Andrea) Pirlo”, stelde Esposito. Door zijn Serie A-debuut maakte Maaroufi ook naam buiten de Italiaanse grenzen. Net als bij Bakkali vorig jaar, begon zowel Marokko als België te hengelen naar de internationale diensten van de middenvelder.

post-2-1167081505Maaroufi kreeg van allebei de nationale voetbalbonden een uitnodiging. Na lang wikken en wegen koos hij uiteindelijk, net als Bakkali, voor België. Maaroufi sloot eind 2006 aan bij de belofteploeg van de Rode Duivels, maar na vier interlands begon de speler te twijfelen aan zijn keuze. “Wat Vincent Kompany over de spanningen in de A-ploeg vertelde, geldt ook voor de beloftes. Daarom heb ik gebruik gemaakt van mijn dubbele nationaliteit. De sfeer in de Marokkaanse nationale ploeg is beter.” Maaroufi koos alsnog voor Marokko. Later zou blijken dat de switch naar de ‘Leeuwen van Atlas’ een abrupt einde van zijn interlandcarrière betekende. Maaroufi maakte namelijk nooit minuten in de A-selectie van het Noord-Afrikaanse land.

Huurcontract bij Twente
Inmiddels trainde Maaroufi al een seizoen lang dagelijks met de grootste sterren van het mondiale voetbal. Diezelfde toppers zorgden er echter ook voor dat nieuwe kansen uitbleven. Sinds zijn debuut mocht Maaroufi nog vijfmaal opdraven in de Italiaanse beker, maar daar bleef het bij. Op wedstrijddagen vond hij zichzelf vaak terug op de bank of op de tribune. Waar andere talenten als Mario Balotelli en Leonardo Bonucci wél doorbraken, leek de carrière van Maaroufi in het slop te geraken. In januari 2008 kreeg de controleur toestemming van Internazionale elders ervaring op te doen. Zodoende werd Maaroufi voor anderhalf jaar bij FC Twente gestald.

Fred Rutten was destijds hoofdtrainer in Enschede. Hij kende Maaroufi nog van zijn tijd bij PSV. Opvallend genoeg bedong Twente in het huurcontract ook een optie tot koop. Toch twijfelde Maaroufi geen moment aan zijn toekomst bij Internazionale: “Het ziet er op dit moment wel rooskleurig uit. Ook de trainer (Roberto) Mancini geeft me alle vertrouwen”, zei Maaroufi bij zijn overgang naar Twente, waar het eigenlijk vanaf de eerste dag al misging. Maaroufi dacht zich zo maar even in de basis te spelen en straalde dat ook uit. Toen dat echter niet lukte, werd zijn motivatie met de dag minder. Het ‘grote talent van Internazionale’ voelde zich duidelijk een maatje te groot voor de Twentse belofteploeg.

2008-01-27-FCT-Sparta08“PSV wil me kapotmaken”
Dat Maaroufi niet kwam opdagen bij een groepsactiviteit, maakte zijn kans op speeltijd niet bepaald groter. Ruim een jaar na zijn overstap naar Twente, werd Maaroufi’s huurcontract ontbonden (februari 2009). Het talent speelde geen enkele minuut in de Grolsch Veste. “Het is eigenlijk heel simpel: FC Twente is in contact met PSV en die willen me kapotmaken”, verklaarde Maaroufi zijn geflopte periode in Enschede. “Dit weet ik zeker. Want ik heb me goed ontwikkeld bij Twente, maar zoals jullie weten nooit een echte kans gekregen. Het is onmogelijk om zomaar een speler van Internazionale te laten komen en hem dan nooit een kans te geven zich te bewijzen”, besloot Maaroufi tegenover het Marokkaanse Lionsdelatlas.net.

Het interview liet een totaal gebrek aan zelfkritiek zien bij het omhooggevallen talent. In hetzelfde gesprek gaf Maaroufi overigens aan dat Internazionale hem nog steeds niet wil laten gaan. “Ze hebben daar veel vertrouwen in me en Internazionale is de club van mijn hart”, aldus Maaroufi. Bij terugkomst in Milaan werd hij echter meteen doorverwezen naar tweedeklasser Vicenza, waarvoor hij ook geen enkele wedstrijd speelde. Van een terugkeer naar Internazionale was geen sprake. Als een ware voetbalnomade begon Maaroufi aan een tocht door Europa. Zijn eerste halte was Zwitserland.

‘Gegijzeld’ in Teheran
Maaroufi ging aan de slag bij AC Bellinzona, maar ook daar had hij geen uitzicht op speeltijd. Het frustreerde hem zichtbaar, waardoor hij uiteindelijk niet meer met de groep mocht trainen. Na een halfjaar ruilde Maaroufi het Zwitserse avontuur in voor Nederlandse tweedeklasser MVV. In Maastricht werd er veel verwacht van het voormalig toptalent, maar ook in het zuiden van Nederland maakte Maaroufi geen indruk. Een paar maanden na het tekenen van zijn contract vertrok de verdedigende middenvelder naar Marokko, waar hij zijn carrière op de rails hoopte te krijgen. Ook dat mislukte. Na een halfjaar trok het Belgische AS Eupen Maaroufi uit de vergeetput.

61040In België deed hij het al iets beter, maar toch werd zijn halfjaarcontract niet verlengd. Competitiegenoot RC Mechelen zag wel iets in de werkeloze Maaroufi en bood hem een contract aan. Na een paar wedstrijden voor Mechelen ontving Maaroufi echter een lucratieve aanbieding uit Iran. Zonder aarzelen keerde hij Mechelen de rug toe en koos voor het ‘grote geld’ van Parseh Teheran. De middenvelder kwam bedrogen uit. Volgens de Belgische SudPresse kreeg hij vier maanden niet betaald en was bovendien zijn paspoort afgenomen door de club. Wekenlang zat Maaroufi vast in zijn hotel in Teheran. Door druk van buitenaf mocht Maaroufi het land uiteindelijk toch verlaten. De ‘gijzeling’ past wel een beetje bij zijn ongelukkige loopbaan.

Vijf seizoenen, tien clubs
Terug in België mocht Maaroufi zijn conditie op peil houden bij het Belgische Royale Union Saint-Gilloise, dat hem na zes maanden een contract aangebood. Net als bij zijn voorgaande werkgevers wist ‘Ibi’ wederom niet te overtuigen. Union besloot hem uiteindelijk op huurbasis naar Marokko te sturen, waar hij nog steeds bij subtopper MAS Fez actief is. Sinds zijn huurperiode bij Twente (februari 2008) speelde Maaroufi, verspreid over tien (!) verschillende clubs, nog geen vijftig officiële wedstrijden. Bij iedere club arriveerde Maaroufi met een conditionele achterstand. Toch lag het nooit aan Maaroufi, die de oorzaak van zijn falen altijd elders zocht. Door zijn periode bij Internazionale was Maaroufi gaan zweven, en helaas is hij nooit meer geland.

_Voetbal_A_C_auto_auto_c651_c370_q95_bakkaliMaaroufi raakte in de vergetelheid en datzelfde scenario dreigt nu voor Bakkali. Net als Maaroufi maakte Bakkali als 17-jarige zijn debuut op het hoogste podium. Laatstgenoemde maakte echter nog meer indruk dan zijn landgenoot toentertijd. Na het duel met Zulte Waregem (30 juli 2013) kwam de Nederlandse pers superlatieven te kort voor het ‘supertalent’. Een fenomenale hattrick in de wedstrijd tegen NEC volgde niet lang daarna, waardoor ook de buitenlandse media inhaakten op de Bakkali-hype. Het bleef echter bij die spaarzame hoogtepunten. Al snel ging het sportief bergafwaarts met Bakkali, die zich gedurende het seizoen meer en meer onmogelijk maakte door zijn gedrag binnen en buiten de lijnen.

Bakkali gokt op een grotere vis
De mondiale aandacht had Bakkali duidelijk geen goed gedaan. Ook de druk van de nationale bonden van België en Marokko hebben een verkeerde uitwerking gehad. Toch bleef PSV vertrouwen houden in de jongeling. Ondanks een stagnerende ontwikkeling kreeg Bakkali een mooie contractaanbieding voorgelegd. Dat was eind 2013. Inmiddels aarzelt Bakkali al ruim een halfjaar over het tekenen van een nieuwe verbintenis. Door het tijdrekken besloot PSV de buitenspeler terug te zetten naar de beloftes. De Eindhovenaren hebben het gevoel dat Bakkali, net als Zakaria Labyad een poos geleden, een spelletje met ze speelt.

media_xl_1808786Phillip Cocu sprak recent nog de hoop uit op een langer verblijf van Bakkali. Thijs Slegers, PSV-watcher van Voetbal International, verwacht echter dat het talent in de komende maanden een transfer gaat maken. Dat laatste lijkt inderdaad meer voor de hand liggend. Bakkali wees reeds een overgang naar Red Bull Salzburg af, dus de verwachting is dat hij aast op een grotere vis. Ik denk dat Bakkali er goed aan zou doen zich een keer te verdiepen in het verhaal van Maaroufi. Misschien ziet Bakkali dan in dat hij met deze instelling niets gaat bereiken. Maar waarschijnlijk is het kwaad al geschied.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s